top of page
Logo GoedVolk.png

Zelf minder plastic afval maken

Plastic afval is een grote bedreiging voor al het leven op aarde. Vooral het plastic voor eenmalig gebruik zoals verpakkingen. Helaas wordt maar 10-15% gerecycled. Veel plastic belandt toch in de verbrandingsoven of op stortplaatsen in landen als Turkije en Indonesië, gewoon gedumpt in een vallei.

Als consument hebben wij geen invloed op de verwerking van afval. Wat we wel kunnen doen is zélf minder plastic afval maken. Maar als je zo in de supermarkt rondkijkt, dan zinkt je de moed in de schoenen: overal plastic verpakkingen. Toch is het wel mogelijk, je moet er in het begin iets meer moeite voor doen tot je de juiste wegen hebt gevonden.


Lees onder de foto hoe je zelf plastic afval kunt verminderen.


Links plastic verpakkingen, rechts dezelfde producten zonder plastic
Links plastic verpakkingen, rechts dezelfde producten zonder plastic

Toiletartikelen

Een gemakkelijke manier om minder plasticafval te maken, zit in de verzorgingsproducten. In de supermarkt en drogisterij staan meterslange schappen met shampoo, conditioner, showergel, etc. Die producten zijn ook verkrijgbaar in bars (blokken), verpakt in kartonnen doosjes. Bij deze blokken vermijd je niet alleen de plastic verpakking, er zitten óók geen microplastics in. Mijn man zou vast sceptisch zijn. Maar nee, hij was enthousiast: ‘tjonge, net zo goed als shampoo uit een fles’. En we zagen op de bodem van het bad, dat zijn haar bijna niet meer uitviel. Boven de wastafel hangt weer net als 30 jaar geleden een blok zeep met een magneet. Geen potje meer optillen met schoonmaken. Zo zijn er veel producten zonder plastic. Net als met alle producten, zal iedereen zijn eigen voorkeur voor merk ontwikkelen. Sommige drogisten hebben wel een aantal bars op schap, maar de keus op internet is groter. De supermarkten blijven achter op dit gebied maar hoe minder producten in plastic worden gekocht, hoe groter de noodzaak voor de producenten om over te schakelen.


Schoonmaakmiddelen

Hier kunnen we ook een behoorlijke slag slaan. Een bekend maakt al reclame voor wasdoekjes, maar er zijn veel meer (én voordeligere) merken. Dezelfde soort doekjes zijn er ook voor toilet en vaatwasser, zonder microplastic en verpakt in een kartonnen enveloppe. Geen grote plastic flessen meer in de kast en boodschappentas. Mijn dochter en ik bestellen deze doekjes samen: één verzending en geen verzendkosten. Hopelijk komen ook deze producten snel in de winkel. Wat zal dat veel ruimte besparen in vrachtwagens, magazijnen, schappen in de winkels én keukenkastjes!


Voeding

Voor een klein aantal producten biedt de supermarkt een plasticvrij alternatief zoals olijfolie in een glazen fles of boter in een pakje. En al zijn de pakken yoghurt en melk niet helemaal plasticvrij, het is altijd nog beter dan de ‘full-plastic’ variant. De plastic zakjes voor verse broodjes gebruik ik tot ze kapot gaan en zakjes voor gesneden brood neem ik me naar de slager en daar wil ik dan mijn vlees in verpakken. Jammer dat vooral de biologische groenten vaak in plastic zijn verpakt. Maar ook hiervoor zijn er mogelijkheden. Op de site van GoedVolk bij de ‘Duurzame gids’ of ‘Fietsen voor m’n eten’ staan adressen van landwinkels, moestuinen, kraampjes en automaten met biologische lokale producten.


Gebruiksartikelen

Kijk ook eens kritisch naar artikelen voor dagelijks gebruik. Met een plastic snijplank komen stukjes plastic in het eten: weg ermee! Een houten snijplank moet je met de hand afwassen maar dat is beter dan plastic eten, toch?

Heb je een nieuw vergiet, pollepel, maatbeker, straatbezem, stoffer/blik nodig? Kijk dan eens naar andere materialen zoals hout, metaal, glas en natuurvezels.

Op https://www.iedereenisgoedvolk.nl/uh-plasticvrij-2026 staat nog meer informatie over het verminderen van plastic.

 
 
 

Commentaires


bottom of page