top of page

Geslaagde zonnige Open Heuvelrugtuinen Route

Zon, bloeiende bloemen en struiken, vijvers compleet met kikkers en veel enthousiasme en uitwisseling onder bezoekers en tuineneigenaren…… De Heuvelrugtuinen Route afgelopen zaterdag 29 juni kunnen we met recht geslaagd noemen. Vanaf januari waren we met een gemotiveerde werkgroep vanuit stichting GoedVolk samen met de NMU (Natuur- en Milieu Federatie Utrecht) voor de tweede keer van start gegaan met de organisatie en promotie van de dag en dat wierp zijn vruchten af!


Er waren 32 Heuvelrugtuinen opengesteld verdeeld over Driebergen, Maarn, Doorn, Leersum en Amerongen. Meer dan 300 bezoekers hadden zich aangemeld bij de NMU om het digitale routeboekje te ontvangen. Zo konden ze hun eigen route samenstellen aan de hand van plattegrondjes per dorp met alle adressen van de tuinen, foto’s en kenmerken die ertoe doen om je tuin een Heuvelrugtuin (in wording) te noemen. Alle tuinen kregen gelukkig geïnteresseerde bezoekers, sommigen net onder de tien maar de meesten rond de 30 en uitschieters naar 60 en 80! Veel bezoekers vonden het erg leuk om bij een ander de tuin in te kunnen stappen en ideeën en inspiratie op te doen.


Ook een Heuvelrugtuin kan je immers op vele manieren inrichten. Er waren kleine tuintjes waarin veel tegels gewipt waren en een groene oase was gecreëerd met veel inheemse planten én ruimte voor een zitje of speelruimte voor kinderen. Maar er waren ook grote tuinen waarin bijvoorbeeld zowel een natuurlijke vijver met kikkers, padden en insecten te zien was als ook een border met een keur aan bloemen, struiken en bomen en boomschors- of graspaden om door de tuin te dwalen. Een aantal tuineneigenaren had iets extra’s gedaan: van een gezellig zitje met koffie en thee, een fototententoonstelling met lentebloeiers of zelfgemaakte schilderijen tot een kruiwagen met gratis plantjes.

Ook de twee dorpsdichters Maud de Jong en Carolijn Selten waren deze tweede Open Heuvelrugtuinendag van de partij met ieder een treffend gedicht speciaal gemaakt voor deze gelegenheid. Zij hadden veel publiek en kregen waardering in de vier tuinen waar ze een korte voordracht gaven. Wethouder Karin Oyevaar (met onder andere duurzaamheid en cultuur in haar portefeuille) was in Driebergen bij de opening in de openbare Heuvelrugtuin in de wijk Hoenderdaal en heeft ook in drie andere tuinen met tuineigenaren en bezoekers een levendige uitwisseling gehad.


We hopen dat de Open Heuvelrugtuinen Route een mooi jaarlijks terugkerend evenement wordt waardoor we met natuurlijk tuinieren samen bijdragen aan vergroting van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We kunnen altijd mensen gebruiken die mee willen helpen met de organisatie of hand- en spandiensten willen leveren in de voorbereiding of op de dag zelf. Heb je interesse, stuur dan s.v.p. een mail naar mirjamvanzweeden@gmail.com.


En voor activiteiten van stichting GoedVolk op: https://www.iedereenisgoedvolk.nl/


De foto's zijn gemaakt door Mathilde Lawalata

Comments


bottom of page