top of page

4| Treevember: Lariks (laan)

Maarn en Maarsbergen zijn boomrijke dorpskernen. In deze novembermaand zet ik, Gerda Schregardus, bermen met opvallende herfstbomen in het voetlicht. Leest u mee?


Kent u het Gouden laantje? Weet u waarom dit het Gouden laantje heet?

Dit pad is het ‘grenspad’ tussen het grondgebied van de Kaapse Bossen en “Huis te Maarn”. In dit jaargetijde is het met een beetje zonneschijn een prachtig gekleurd pad. De grond ligt dan bezaait met duizenden kleine en vurig goudgeel gekleurde naalden. Als u omhoog kijkt, ziet u vaak nog de tere goudgele naalden aan de takken. Dit geeft een sprookjesachtige sfeer en maakt een wandeling tot een feest. De lariks is echt één van mijn favoriete herfstbomen.


Natuurlijk hebben we in onze bomenrijke dorpskern ook een Larikslaan(tje). De mooiste lariksbomen staan hier in een tuin, maar er staan ook enkelen in de berm. Vooral in Maarn Zuid staan her en der prachtige exemplaren.

Uit ervaring weet ik dat het niet fijn is als er een lariksboom pal voor je huis staat. Het hele jaar door vallen de naalden, ook de groene, in de dakgoot en die moet dus zeer regelmatig schoongemaakt worden. In de begin jaren tachtig heb ik de gemeente Maarn gevraagd deze enorme lariksboom voor ons huis te kappen. Ik denk dat ik dit nu niet meer zou vragen, want het was ook echt een hele grote én mooie naaldboom. Een boom die veel Co2 uit de lucht opnam en ons er veel zuurstof voor terug gaf.


Wist u trouwens dat de lariks of lork de enige Europese naaldboom die zijn naalden laat vallen in de herfst? De lariksappeltjes blijven wél de hele winter aan de takken zitten. Leuk om deze takken te gebruiken in kerststukken.

Welke boom is het mooiste: de den, die het hele jaar groen blijft of de lariks die in de winter kaal is?

Het antwoord leest u hier

Comentarios


bottom of page