top of page
20230602_122833.jpg

FoodVolk!

Duurzaam & Lokaal.

De werkgroep ‘FoodVolk’ richt zich op de ontsluiting van duurzaam en lokaal geproduceerde voeding. Wij vinden dat belangrijk. Want wereldwijd wordt niet minder dan een derde (!) van al het voedsel verspild. In Nederland komt dat neer op zo’n 2 miljard kilo per jaar, oftewel 47 kilo per persoon. Ook bij telers en boeren gaat een gigantische hoeveelheid verloren, onder andere omdat Europese wetgeving en supermarkten bizar hoge eisen stellen aan het uiterlijk van voedsel. Zo komen courgettes die nét te klein zijn of dubbele kiwi’s de meeste winkels niet in.

Meer aan de hand in voedselland

Maar voedselverspilling is niet de enige fout in ons voedselsysteem die op dit moment boven komt drijven. Doordat er overal schakels ‘uitvallen’, beseffen we hoe complex en kwetsbaar onze voedselketens eigenlijk zijn. Bovendien zorgt het huidige systeem van monoculturen en bio-industrie voor extreme uitputting van natuurlijke ecosystemen.

Kansen

Dat steeds meer mensen zich op dit moment bewust worden van de problemen binnen ons voedselsysteem, biedt hoop. Steeds meer consumenten krijgen weer waardering voor vers, gezond en lokaal eten en komen zo terecht bij boeren, streekboxen en lokale winkels. Het leidt tot een verkorting van de ketens en de consument leert dat zij niet duurder uit hoeft te zijn, terwijl de vraag naar verse en seizoensgebonden streekproducten groeit.

Tijd voor verandering

Het voedselsysteem van de toekomst is dus gezond, rechtvaardig, lokaal, regeneratief en vrij van verspilling. 

De werkgroep FoodVolk wil een bijdrage leveren aan de lokale voedseltransitie. We richten ons op de volgende thema’s:
 

  1. Het vergroten van kennis over duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel. Door inwoners te informeren en te betrekken.

  2. Bijdragen aan een betere ontsluiting van lokale producenten, zodat consumenten ontdekken welke lokale producten waar te krijgen zijn. 

  3. Het actief bij elkaar brengen van vraag en aanbod. Door het ontwikkelen van activiteiten voor zowel consumenten als producenten.

  4. Bijdragen aan de productie en nieuw aanbod van duurzaam lokaal geproduceerde producten.
     

Wil je meteen zelf al aan de slag? Lees dan verder en verdiep je in de volgende vijf transities, inclusief tips om zelf bij te dragen.

Initiatieven.

De Werkgroep FoodVolk ontwikkelde inmiddels de volgende initiatieven:

Nieuws over lokale voeding.

Het laatste nieuws van de Werkgroep Foodvolk lees je hier:

bottom of page